Tuesday, October 24, 2006

Loop Techniek



Vanavond staat er looptechniek en een duurloop op het programma.
William heeft Ton gevraagd deze te mogen geven. Afgelopen zomer heeft hij samen met mij en nog 5 andere NSL'ers de cursus assistent-trainer bij de
KNAU gevolgd. Hij en Winnifred gaan door voor trainer loopgroepen (TLG).
Momenteel hangt de KNAU een nieuwe looptechniek aan, de zogenaamde BK methode. Bij deze techniek ontwikkelt door Frans Bosch & Ronald Klomp ligt de nadruk op:

- een kort grondcontact
- een geringe bewegingsuitslag van de benen
- de romp rechtop
- de voet zo veel mogelijk in neutrale stand
- een optimale armactie
- een optimale verticale verplaatsing
- een snelle lineaire pendel van het zwaaibeen


Dit is wel een manier van lopen die de meeste van ons niet van nature hebben dus er bestaat nogal wat controverse over. Zeker voor "weglopers" (weg atletiek) en recreanten.
In ieder geval probeert William ons vanaovond wat oefeningen te laten doen waardoor je deze techniek eigen zou kunnen maken. Omdat we vanaovond met een groete groep zijn (32) valt het niet mee iedereen in de gaten te houden. Er zitten ook een aantal coördinatie oefeningen bij, die altijd weer tot veel hilariteit leiden. Er ontstaat een lacherig sfeertje wat weer oplost als we tot slot nog een duurloopje van 35 minuten doen. Er is wat verwarring over 1 of 2 groepen, wat tot gevolg heeft dat een aantal "langzame" lopers bij de snelle terechtkomen wat tot veel gemopper leidt.
Ikzelf vind het wel lekker om na de oefeningen even te "vlammen".


No comments: