Thursday, October 19, 2006

Duurloop 1



Vandaag staat er een duurloop 1 van 45 minuten op het programma. Maar wat is dat, een duurloop 1?
Als je 's ochtends wakker wordt en je hartslag zou meten voordat je je bed uitstapt, heb je een getal en dat is je rusthartslag. De hoogte is afhankelijk van leeftijd en conditie. Aan de andere kant heb je een maximale hartslag. Ook die hangt af van getraindheid en leeftijd. Een algemene regel is: 220 min je leeftijd = je maximale hartslag. Je kunt je lichaam op verschillende manieren trainen. Het is belangrijk dat je hart en longen traint, waardoor je een training waarbij je hartslag omhoog gaat langer volhoudt. Je traint je hart om meer bloed rond te pompen per minuut zodat er meer zuurstof in de spieren komt. De longen kunnen door training meer zuurstof opnemen zodat je met minder inspanning meer kunt presteren. Daarnaast moeten je spieren getraind worden om de inspanning steeds langer vol te kunnen houden. Bij zogenaamde interval training worden hart en longen getraind en bij een duurloop de spieren (het uithoudingsvermogen). Dat betekent dat bij een interval training de hartslag steeds opgejaagd wordt en weer tot rust komt terwijl bij een duurlooptraining de hartslag vrijwel gelijk blijft.
Doordat diverse onderdelen getraind moeten worden is afwisseling heel belangrijk. Daarom zijn er ook verschillende type duurlopen.
Duurloop 1 is een tempo waarbij je hartslag 80% bedraagt van je maximale hartslag. Dat meet je het beste met een hartslagmeter maar een ander regeltje is, je moet tijdens het lopen kunnen praten zonder te hijgen. Vandaar dat als in de groep loopt ook precies merkt als het te hard gaat. Dan wordt het erg stil.
Het is heel belangrijk om je lichaam voor te bereiden op de training. Daarom begint elke training met rustig inlopen, daarna een warming up waarbij je oefeningen doet om je lichaam voor te bereiden op de komende inspanning. Daarna volgt pas de training (in dit geval de duurloop) die weer gevolgd wordt door een cooling down. Bij de cooling down komt je hartslag weer op normaal niveau en worden de spieren gerekt die door de inspanning korter geworden zijn.
Dan komt de beloning. Een lekkere warme douche en een heerlijk voldaan gevoel

No comments: