Friday, October 03, 2008

Halve Marathon van Texel

De Runnersworld kopte de vorige maand al: “Hardloopwedstrijden worden dag of weekend uitjes. Steeds meer loopevenementen zijn al snel volgeboekt.
Zo ook de halve marathon van Texel die 28 september jl. plaatsvond. Zes dagen na opening van de inschrijving al vol! Dat gaat natuurlijk ook snel met maximaal 1600 deelnemers. Zowel de halve marathon als de 10 kilometer beginnen vanaf het autodek van de veerboot Den Helder-Texel, en met 1600 man is de boot vol.
Ook ik ben te laat met inschrijven. De organisatie zet mij op een reservelijst en in juli krijg ik onverwacht een mailtje dat er toch nog een plekje vrij is! Cor heeft spijt dat hij zich niet heeft ingeschreven voor de 10 kilometer, maar kan in de week vóór de loop via internet nog aan een startbewijs komen.
Frank en Ineke, die op Texel wonen, stellen hun huis open dus vertrekken wij op zaterdag voor een weekendje Texel naar het noorden. De auto parkeren we in Den Helder en gaan op de fiets verder. Op de boot begint het vakantiegevoel al. Op de een of andere manier werkt de overtocht altijd zeer relaxed en ook het eiland zelf, zonder snelwegen en met zijn weinige stoplichten, werkt ontspanning in de hand. We gaan eerst naar Den Burg waar een leuk en functioneel shirt (bij het inschrijfgeld inbegrepen) op ons ligt te wachten. Vervolgens lokt het terras op het plein waar op zondag de finish zal zijn en als we genoeg van de zon hebben gaan we op de fiets richting Den Hoorn naar ons logeeradres. Het is zulk prachtig fietsweer dat we via Oude Schild gaan. Op weg er naar toe komen we langs een boerderij waar zelfgemaakt ijs wordt verkocht. Voordat het goed tot ons doordringt dat er wat lekkers te halen valt, zijn we helaas al voorbij gefietst!
Met zijn speciale fietspaden en kleine weggetjes is Texel bij uitstek geschikt om te fietsen. In Oude Schild fietsen we via de haven over de buitendijk richting ‘t Horntje. Heel apart om zo dicht langs het water te fietsen. Een klein stukje is het echt te steil, dus worden we naar de andere kant van de dijk geleid, maar een paar honderd meter verderop kunnen we toch weer langs de waddenzee fietsen. Hoewel de veerboot aankomt in ’t Horntje, zien we het gehucht nooit liggen. Vandaag rijden we over de dijk. We zien de huizen beneden ons, glimmen in de zon. Nu is het nog maar 4 km naar Den Hoorn. Morgen mogen we dit zelfde stuk lopen, zo hard we kunnen.
Het is de tweede keer dat de halve van Texel word gehouden en de organisatie is perfect! Zondagochtend een extra boot, alleen toegankelijk voor de hardlopers. Deze vaart naar Den Helder om de “overkanters” (ja, zo heten wij van het vaste land) op te halen en gezamenlijk weer terug te varen. Een boot vol hardlopers met goede zin. Sommige een zenuwachtige blik in de ogen maar de meeste vrolijk lachend, zingend en zelfs polonaise als warming up. Meer zit er niet in want het dek is niet echt geschikt om de spieren goed los te maken.
Vlak voor aankomst bij ’t Horntje gaan we naar het bovenste autodek. De wedstrijdlopers staan al opgesteld. Ongeduldig wachtend tot de deur van het ruim opengaat, want veel frisse lucht is er niet! Als de scheepstoeter klinkt, start de klok. De wedstrijdlopers schieten weg. Wij recreanten volgen.
Wat een publiek staat er buiten al te wachten. In het heerlijke zonnetje vertrekken we eerst richting Den Hoorn. Meteen wind tegen. Het leuke kerktorentje van den Hoorn zien we 4 kilometer verder al liggen.Het wedstrijdritme ben ik helemaal kwijt en kom maar moeizaam op gang. Geeft niet, dan maar rustig mijn kilometers afleggen tot ik ingelopen ben.
In Den Hoorn scheiden de wegen van de 10 en de 21 km. Wij van de 21 gaan de Herenstraat in. De halve marathon is een prachtige route die alles heeft. Bos, strand, een venijnige strandopgang waarvan je geen tijd krijgt te herstellen want meteen volgen daar de duinen.
Dan weer een stuk bos om vervolgens weer tussen de schapen te lopen. Veel Texelaars en vakantiegangers staan langs de route en worden niet moe iedereen aan te moedigen. De drankposten zijn ruim bezet met vrijwilligers dus voor iedereen water en sportdrank genoeg. Met nog één kilometer te gaan is er nog een laatste kuitenbijter. Van 4 containers en plankieren is er door zes man in vier dagen tijd een brug over de pontweg gebouwd. Naar boven lopen is lastig, maar naar beneden is nog veel enger. Gelukkig regent het niet, dan zou alles spek glad zijn. Na dit staaltje van Texelse bouwnijverheid mogen we sprinten tot de finish in het hartje van Den Burg. Sprinten? Die enkele seconden winst maken toch ook weinig uit denk ik dan. Maar ja, het publiek wil ook wat, zo te horen. Ik kan er nog wat uitpersen waardoor de klok op 1 uur 47 minuten en 30 seconden blijft staan.Later blijkt dat ik nummer één van de vrouwen 55+ geworden ben. Gefeliciteerd! Cor staat bij de finish te wachten en is blij dat hij met zijn onregelmatig getrainde lijf toch nog binnen het uur over de streep is gekomen De halve marathon van Texel 2009, is op zondag 27 september. Een datum om in je agenda te zetten want het is een heel leuk, aantrekkelijk evenement! Op een heerlijk vakantie eiland.

No comments: